Nationale Korpscompetitie 2018
          
Nederlands kampioenschap Kustvissen voor Teams, onder auspiciŽn van Sportvisserij Nederland

Info wedstrijd 5

In 2011 bestond er onder zeevissers en verenigingen de behoefte om een serieuze competitie voor teams te organiseren waarbij de visser centraal staat. Dit is door een aantal mensen opgepakt en in korte tijd uitgegroeid tot een aansprekend kampioenschap. Deden er in het eerste jaar nog 22 teams mee, al snel groeide het deelnemersveld tot 34 teams!

Bij de organisatie wordt geprobeerd om zodanige omstandigheden te creŽren dat de visser optimaal kan presteren. We streven bijvoorbeeld naar een onderlinge afstand van 20 meter op het strand. Maar ook de prijzen zijn serieus, zoals je bij zo'n opzet mag verwachten. Het reglement is vergelijkbaar met het reglement van de internationale FIPS-M.
We zijn van mening dat de plaatselijke hengelsportverenigingen het beste bekend zijn hoe je de omstandigheden optimaal kunt maken. Zij hebben dan ook een belangrijk aandeel bij de organisatie.

In het beleidsplan 2016-2020 heeft Sportvisserij Nederland het vissen in teams centraal gesteld. Door samen te vissen leer je kennis te delen, samen te werken en als groep tactisch na te denken over een wedstrijd. Dit moet uiteindelijk leiden tot meer medailles op de Wereldkampioenschappen. Daarmee werd de basis gelegd voor een samenwerking tussen Sportvisserij Nederland en de bestaande PENN Korpscompetitie, die meteen in 2016 al is geŽffectueerd. Een samenwerking waardoor de vissers optimaal worden gefaciliteerd in hun sport.
Niet alleen topteams doen mee met de competitie. Ook vismaten en zelfs familieleden gebruiken de competitie om in teamverband samen te vissen, stekken te leren kennen en de kunst af te kijken van de toppers. Helemaal mooi als je dan ook een keer van hen kunt winnen! Iedereen kan zich inschrijven, maar alle teamleden moeten wťl lid zijn van dezelfde bij Sportvisserij Nederland aangesloten vereniging.

De winnaar van de competitie mag zich Nederlands kampioen noemen. Samen met de nummer twee komt dit team ook in aanmerking voor afvaardiging naar het Wereldkampioenschap Kustvissen voor korpsen. Een team bestaat uit 5 vissers en maximaal 2 reserves die, verdeeld over het parcours, proberen zoveel mogelijk vissen te vangen en daarmee andere teams de loef af te steken. De competitieopzet bestaat uit 5 wedstrijden die gehouden worden verspreid langs de Nederlandse kust. Na de laatste wedstrijd is er ter afsluiting een gala-avond met diner en prijsuitreiking.

Samenwerking is er ook met het bedrijfsleven. Tot en met 2017 had PENN zich als naamgever verbonden aan deze unieke opzet. Vanaf 2018 is er echter nog geen nieuwe samenwerking. Bij een mogelijke samenwerking zetten wij in op de professionele uitstraling en het delen en innoveren van materialen en produkten. Zeehengelsport Magazine
heeft zich als mediapartner verbonden aan de competitie. Zeehengelsport Magazine heeft bovendien de gigantische wisselbeker beschikbaar gesteld.

Op deze homepage tref je alle informatie aan over de competitie, zoals het programma, de presentatie van de deelnemende teams in 2018, het reglement en de uitslagen. Inschrijving voor 2018 is overigens gesloten. Heb je vragen dan ben je van harte welkom om een mail te sturen naar: Ed van Zanten.